Corona: code geel vanaf 07/03


Vanaf maandag 7 maart gaat de coronabarometer naar code geel. Dat kondigde het Overlegcomité bij monde van de premier aan. Daarmee komt na twee jaar een einde aan de epidemiologische noodsituatie en de federale fase van het nationaal noodplan. De concrete implicaties voor de vastgoedsector zijn beperkt, aangezien we als sector ook onder code oranje de werkzaamheden (vlot) konden organiseren. Toch zijn er enkele puntjes om misschien in het achterhoofd te houden.

Mondmasker

Daar waar de mondmaskerplicht nog gold, valt ze nu weg. Met twee uitzonderingen: binnen zorginstellingen (ziekenhuizen, woonzorgcentra, …) en op het openbaar vervoer. Het dragen van een mondmasker blijft wel ‘aanbevolen’ onder meer in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden. Het gebruik van een FFP2-mondmasker blijft aangeraden voor kwetsbare personen.

Covid Safe Ticket

Het gebruik van het Covid Safe Ticket, onder meer in de horeca en bij evenementen, vervalt. Bij algemene vergaderingen in mede-eigendom, die in horecalocaties plaatsvinden, is dat toch niet onbelangrijk.

Thuiswerk

Thuiswerk is al langer niet meer verplicht en wordt nu ook niet actief meer aanbevolen. Wel vraagt het Overlegcomité om waar mogelijk een structureel regime voor thuiswerk te verankeren, met respect uiteraard voor zowel de belangen van de werknemers als deze van de onderneming.

Overige aspecten

Noteer dat corona nog niet helemaal verdwenen is. Het Overlegcomité en de diverse regeringen zullen daarom blijven inzetten op een aantal basismaatregelen, waaronder in hoofdzaak ventilatie. De CO2-meters zullen wellicht nog niet onmiddellijk uit beeld verdwijnen.

Uit de aankondigingen van het Overlegcomité kunnen we tenslotte concluderen dat elke mogelijke beperking voor algemene vergadering wegvalt vanaf maandag. Dan hoef je als syndicus dus ook geen rekening meer te houden met een capaciteitsbegrenzing van 80% voor algemene vergaderingen met meer dan 200 aanwezigen.

Morgen of overmorgen zal het Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad verschijnen. Zoals steeds houdt onze studiedienst hier een waakzaam oogje in het zeil. Staat daar nog iets relevants in, dan geven we je dat dinsdag zeker mee in onze nieuwsbrief!

Het integrale persbericht van het Overlegcomité kan je hier consulteren!

 

CIB
Erkend CIB lid
De van toepassing zijnde corporatieve beroepsregels CIB vindt U onder www.cib.be.