DEZE LENINGEN HELPEN RENOVATIEWERKEN TE FINANCIEREN

Net nu isolatie meer dan ooit een noodzaak blijkt, stuwt de oorlog in Oekraïne de bouwprijzen al een tijdje de hoogte in. Voor wie die investering niet meteen volledig kan of wil ophoesten, biedt een renovatielening mogelijk een uitkomst. Wat zijn nu de verschillende mogelijkheden?

1. GROENE RENOVATIELENING
De bank kent gunstige rentevoeten toe aan wie leent met het oog op een energiebesparing. Al krikten de kredietinstellingen hun tarieven de voorbije maanden eveneens stevig op. Bij BNP Paribas Fortis sluit je vandaag een groene lening af tegen een jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 1,90 procent. Ter vergelijking: begin dit jaar kon dat nog tegen een rente van 1,34%. Je kan er tussen 1.250 en 50.000 euro lenen. Leen je 15.000 euro voor een looptijd van 36 maanden, dan betaal je maandelijks 428,27 euro terug aan de bank. Aan het einde van de rit heb je 439,32 euro intrest neergeteld.

BNP Paribas Fortis stelt als voorwaarde dat minstens de helft van het factuurbedrag van toepassing is op energiezuinige investeringen. Bij andere kredietinstellingen loopt dat aandeel op tot 100 procent van de investering. Bovendien verschillen ook de minimale en maximale bedragen en looptijden. Andere voorwaarden, zoals de mogelijke vereiste uitvoering van de werken door een erkend aannemer, kunnen eveneens variëren.

2. HEROPNAME WOONLENING
Je kan de aankoop van renovatiewerken ook financieren via een nieuwe hypotheeklening. Daarvoor betaal je wel dossierkosten bij de kredietinstelling en hoest je ook aktekosten op bij de notaris. Dat maakt deze lening niet meteen tot de aangewezen optie voor wie enkel in isolatie investeert.

Wie al een bestaande hypotheeklening deels of helemaal heeft afbetaald, kan opteren voor de heropname van de bestaande hypotheeklening. In dat geval leen je tegen de actuele rentevoeten van een hypothecaire lening, maar betaal je enkel nog dossierkosten bij de bank. Aangezien de hypotheekrentes de voorbije weken sterk zijn gestegen, zal de groene renovatielening in veel gevallen nog altijd de goedkoopste uitkomst bieden.

3. RENTELOOS RENOVATIEKREDIET EN MIJN VERBOUWLENING
Het renteloze renovatiekrediet van de Vlaamse overheid is er enkel voor wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie (EPC) koopt en het initiatief neemt om die prestatie stevig op te krikken. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) betaalt dan de aan de bank verschuldigde intresten automatisch terug.

Om in aanmerking te komen voor het renteloze renovatiekrediet, moet je voor de aankoop van het pand een hypothecair hoofdkrediet hebben afgesloten. Bovendien hoor je het energielabel van een eengezinswoning binnen een periode van vijf jaar op te krikken van label E of F naar A, B of C. Bij een appartement gaat het om een transitie van D, E of F naar label A of B. Hoeveel je kan lenen, hangt af van het beoogde EPC-label. Wie een huis van label E renoveert tot een label C, kan 30.000 euro lenen. Renoveer je tot label A, is dat 60.000 euro.

Voor aankopen vanaf 2023 wordt het renteloze renovatiekrediet hervormd naar een rentesubsidie. Hoe energiezuiniger je de woning renoveert, hoe groter de rentesubsidie zal zijn.

Daarnaast lanceerde de Vlaamse regering onlangs ‘Mijn Verbouwlening' , waarmee mensen met een gelimiteerd inkomen tot 60.000 euro krediet krijgen met een korting van 3% op de rentevoet. Door de nog altijd lage rente betekent het dat ze vandaag renteloos kunnen lenen. Op www.vlaanderen.be lees je meer over ‘Mijn Verbouwlening' en het gratis renovatiekrediet van de Vlaamse overheid.
› Het Laatste Nieuws

CIB
Erkend CIB lid
De van toepassing zijnde corporatieve beroepsregels CIB vindt U onder www.cib.be.