Kabinet Van Peteghem: Geen sprake van verhoging btw sloop en wederopbouw

In tegenstelling tot wat eerder deze week de ronde deed, zal de verlaagde btw op sloop en heropbouw na 2023 niet opnieuw worden verhoogd. Dat laat het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) weten. "Als het tarief eind 2023 niet in de fiscale hervorming zit, dan zal het opnieuw worden verlengd", klinkt het.

Het tarief van 6 procent voor de sloop en heropbouw van gebouwen bestond al langer in 32 steden. De maatregel had onder meer tot doel in die steden nieuwbouw en de verfraaiing van achtergestelde buurten aan te moedigen. De regering besliste deze regeling voor heel het land te veralgemenen om zo investeringen in de bouwsector aan te moedigen. Dat gebeurde eerst voor 2022. De maatregel werd in maart verlengd tot einde 2023.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) had dinsdag aangeklaagd dat het tarief na 2023 opnieuw zou verhogen. Ze had het over een compleet verkeerd signaal. Bouwfederatie Embuild had even voordien betreurd niets in het begrotingsakkoord te lezen over de verlenging van het verlaagd btw-tarief.

Geen sprake van verhoging

Het kabinet-Van Peteghem benadrukt evenwel dat er van een verhoging geen sprake is. Ofwel wordt dat verlaagd tarief meegenomen in de fiscale hervorming, ofwel zal het opnieuw apart worden verlengd, zegt de woordvoerster van de minister, volgens wie het thema tijdens het conclaaf niet op tafel lag. “Als het tarief eind 2023 niet in de fiscale hervorming zit, dan zal het opnieuw worden verlengd.”

(Bron: GVA)
CIB
Erkend CIB lid
De van toepassing zijnde corporatieve beroepsregels CIB vindt U onder www.cib.be.