Kandidaat -kopers en -verkopers moeten verwachtingen bijstellen

27 april 2022


Niet alleen in de realityreeks Blind Gekocht zien vastgoedmakelaars dat kandidaat-kopers vaak een waslijst aan eisen hebben voor hun droomwoning. Helaas stroken die vaak niet met hun budget.

“350.000 euro, rond Gent en instapklaar.” De moed zakt makelaar Béa Vandendael in de schoenen wan- neer Aisha (31) en Robin (39) het budget voor hun droomwoning meedelen in het nieuwe seizoen van Blind gekocht. Na drie jaar tevergeefs huizenjagen, zien de Gentenaars het populaire tv-programma als allerlaatste redmiddel. Ze hebben dan ook een stevig verlanglijstje: een halfopen woning met drie slaapka- mers, een ruime open keuken, een afgewerkte badka- mer met bad, douche en ruimte voor twee wastafels, een grote tuin op het zuiden gericht van 200 vierkante meter, een oprit voor twee wagens én een vrijstaande garage voor de oldtimer BMW die Robin oplapte. Van- dendael kan haar oren amper geloven. “Wat koop je voor 350.000 euro? Een te renoveren pand.” Geen instapklare woning, laat staan met garage.


HUIZENJACHT

Ook andere makelaars stellen vast dat huizenjagers steeds vaker beginnen met onrealistische verwachtingen. “Onlangs had een klant een woning in Deurle die tussen de 200.000 en 250.000 euro waard was”, zegt makelaar Matthias Lambert van Hans Immo in Antwer- pen. “Die was op zoek naar een halfopen woning met garage, oprit en drie à vier slaapkamers in dezelfde prijsklasse. En dan nog in Edegem, een van de duurste regio’s in Vlaanderen. Dan heb ik hem toch gezegd: met alle respect, maar ik vrees dat u minstens het dubbele zult moeten leggen.” In een eerste gesprek met kandidaat-kopers moet menig makelaar de ver- wachtingen temperen. Vooral bij millennials die opge- groeid zijn in een ruime eigen woning is het slikken: dezelfde levensstandaard behouden wordt moeilijk tot onmogelijk. “Je merkt vaak dat jonge kandidaat- kopers een bepaalde norm gewoon zijn en daar moei- lijk vanaf kunnen stappen”, zegt John Romain van Immotheker Finotheker. “Maar als je vandaag de hui- zenmarkt op wil, moet je toegevingen doen. Op je wensenpakket voor je woning én op je levensstijl.”

Dat is geen makkelijk te verteren boodschap. Want een eigen woning moet er vandaag meteen picture perfect uitzien. “Mensen zijn de stiel van verbouwen en zelf dingen doen verleerd, of hebben er geen tijd meer voor”, zegt Stéphanie Frère, manager bij immo- kantoor Dewaele in Gent. “Vroeger was een woning kopen meer een langetermijnverhaal. Mensen wis- ten dat ze een woning kochten voor de komende 60 jaar en daarin nog van alles konden verbouwen. Vandaag willen mensen dat die woning meteen af is.”

Met corona kwamen daar nog extra verwachtingen bij. Mensen willen liefst een tuin of minstens een terras, alsook een ruime thuiswerkplek. Zeker in de provinciehoofdsteden drijft die jacht van jonge ge- zinnen op een beperkt aantal instapklare woningen de prijzen verder de hoogte in. In Antwerpen, Gent, Leuven, Hasselt of Brugge stegen de huizenprijzen het afgelopen jaar nog 8,4 procent. Dat beperkt de opties. “Als jonge koppels voor de coronacrisis nog geld hadden voor een appartement van 100 vierkante meter, dan moeten ze vandaag met hetzelfde geld met een appartement van 70 tot 80 vierkante meter tevreden zijn”, zegt Matthias Lambert.


OOK VERKOPERS

Toch zijn het niet alleen de kandidaat-verkopers die met te hoge verwachtingen de huizenmarkt opgaan. “We merken soms dat mensen in oudere woningen hun vraagprijs overschatten”, zegt Frère. Dat zijn huizen waar die mensen hun hele leven in gewoond hebben en dus een grote sentimentele waarde heb- ben. Maar ze zijn vaak niet meer in de stijl van van- daag of te duur om te verwarmen. Evenmin een makkelijke boodschap.”

Volgens Lambert komt enige overmoed bij verkopers zelfs vaker voor dan bij kandidaat-kopers. “Iedereen weet dat de vastgoedprijzen de lucht in geschoten zijn. Soms denken mensen daardoor dat ze goud in handen hebben. Dan doen wij een schatting en zeg- gen ze: we gaan er minstens 50.000 bij doen. Maar helaas: dan blijven die woningen langer staan en als de prijs dan uiteindelijk moet zakken, is dat voor niemand handig.”

Nu het bedrag dat kandidaat-kopers kunnen lenen bij de bank niet langer gebaseerd is op de geboden prijs maar op de geschatte waarde, zou de neiging om je eigen huis te overschatten volgens Lambert kunnen afnemen. “Het helpt om mensen met de twee voeten op de grond te zetten. Als ze een bedrag ver boven de geschatte waarde vragen, gaan heel wat koppels afhaken omdat ze voor die prijs geen lening bij de bank krijgen. Door die verplichte schatting hebben we nu een goed argument om eigenaars voor een realistische prijs te laten verkopen.”

CIB
Erkend CIB lid
De van toepassing zijnde corporatieve beroepsregels CIB vindt U onder www.cib.be.