Oplossing in de maak voor appartementsbewoners met collectieve stookinstallatie

4 mei 2022

Er lijkt dan toch een oplossing in de maak voor bewoners van een appartementsgebouw met een collectieve verwarmingsinstallatie. Uit het nieuwe energieakkoord bleek eerder dat professionele contracten, waar de VME-contracten voor collectieve installaties tot behoren, niet in aanmerking kwamen voor een verlaagd btw-tarief. Achter de schermen hebben CIB Vlaanderen en Federia hierover de voorbije weken de druk opgevoerd. Met succes.


Paul Magnette: “Btw-verlaging geldt

binnenkort ook voor collectieve

verwarmingsinstallaties”


Het feit dat de btw-verlaging op gas niet geldt voor bewoners van gebouwen met een collectieve verwarmingsinstallatie is een fout die “in de komende dagen” zal worden rechtgezet. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette gezegd aan RTBF en RTL.

Het energieakkoord van de federale regering zorgt onder meer voor een verlaging van de btw op gas naar 6 procent, maar makelaarsfederaties wezen er onmiddellijk op dat de maatregel niet blijkt te gelden voor gebruikers van collectieve verwarmingsinstallaties, in bijvoorbeeld appartementsgebouwen. Dat is een fout, zegt Paul Magnette nu. “Dit wordt zeer snel rechtgezet. De btw-verlaging van 21 naar 6 procent moet voor iedereen gelden”, zegt hij.

“We hebben een maatregel genomen die iedereen moet helpen, en zeker de meest kwetsbaren”, legde ook Magnettes partijgenoot en staatssecretaris Thomas Dermine uit. “We gaan de maatregel dan ook aanpassen, zodat hij aan de vooropgestelde filosofie beantwoordt. Als de toepassing ervan niet toelaat dat we iedereen helpen, en al zeker de meest kwetsbaren niet, moet de toepassing herzien worden.”

Voor het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas bestaat overigens hetzelfde probleem. Daarover zei minister van Energie Tinne Van der Straeten dinsdag in de bevoegde Kamercommissie dat ze haar administratie en de federale energieregulator CREG de opdracht heeft gegeven een oplossing uit te werken. Deze zou erin kunnen bestaan dat een vaste premie wordt toegekend die moet compenseren dat sommige mensen geen gebruik kunnen maken van het sociaal tarief, ook al komen ze ervoor in aanmerking.

Het fundamentele probleem is dat energiecontracten voor collectieve voorzieningen niet als een particulier maar als een professioneel contract worden beschouwd. Daardoor genieten ze wel van voordelen als een accijnsverlaging, zei Van der Straeten.

CIB
Erkend CIB lid
De van toepassing zijnde corporatieve beroepsregels CIB vindt U onder www.cib.be.