SMARTBID

06/04/2022

Makelaars Lanceren eigen biedplatform voor vastgoed.

Vanaf 4 april kunnen makelaars vastgoed verkopen via SmartBid. Dat online biedsysteem volgt het principe van biedingen onder gesloten omslag.

Met de nieuwe digitale service SmartBid kunnen vastgoedmakelaars een biedproces opzetten, opvolgen en afhandelen. Op vraag van de vastgoedsector heeft de beroepsfederatie CIB Vlaanderen het systeem ontwikkeld en uitgerold. De panden die via SmartBid te koop worden aangeboden, worden niet verzameld op een platform. Het online biedsysteem verloopt via de website van de individuele makelaar. Die kiest zelf welke verkoopdossiers in aanmerking komen voor online biedingen en wat de biedmodaliteiten zijn.

Kandidaat-kopers kunnen via SmartBid digitaal een bod uitbrengen. Ze krijgen alle nodige informatie over het vastgoed en de modaliteiten van de verkoop. De identificatie loopt via de elektronische identiteitskaart en itsme.

Het bieden gebeurt volgens het principe van biedingen onder gesloten omslag. Elke kandidaat-koper brengt een bod uit zonder te weten wat andere gegadigden bieden. Na de biedperiode wordt in overleg met de verkoper het beste bod gekozen.

“We gaan nog juridisch bekijken hoe we ook andere procedures kunnen toevoegen. Het doel is dat makelaars de consument op een transparante manier een volledig gedigitaliseerde service aanbieden”, zegt Kristophe Thijs, de directeur communicatie van CIB Vlaanderen. Makelaars mogen de bieders niet tegen elkaar uitspelen en laten opbieden. Dan zou sprake zijn van een openbare verkoop, wat bij wet alleen notarissen mogen organiseren. › (De Tijd)



Erkend CIB lid
De van toepassing zijnde corporatieve beroepsregels CIB vindt U onder www.cib.be