Tijdelijke aanvraagstop renovatiepremie en energiepremies vanaf 1 juli

20 april 2022

Zoals we eerder al meedeelden, smelten de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en verschillende energiepremies van Fluvius vanaf 1 juli samen tot één premie, de 'Mijn Verbouwpremie'. Vanaf 1 oktober zal je de nieuwe Mijn VerbouwPremie ook effectief kunnen aanvragen. Concreet wil dit zeggen dat:

 • Je tot en met 30 juni 2022 de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de energiepremies van Fluvius online of op papier kan aanvragen volgens de huidige voorwaarden.
 • Je vanaf 1 juli 2022 tot en met 30 september 2022 geen premies meer kan aanvragen voor categorieën van werken die onderdeel zijn van Mijn VerbouwPremie.
 • Je vanaf 1 oktober 2022 de Mijn VerbouwPremie online kan aanvragen.

Deze premies zal je tijdelijk niet kunnen aanvragen

Het huidige premieloket van Fluvius zowel op papier als digitaal, zal sluiten vanaf 1 juli 2022 voor volgende premieaanvragen: 

 • premie dakisolatie
 • premie muurisolatie
 • premie vloerisolatie
 • premie hoogrendementsglas
 • premie warmtepomp (behalve hybride warmtepomp)
 • premie zonneboiler
 • premie warmtepompboiler 
   

Andere premies (zoals de EPC-labelpremie, de premie voor zonnepanelen, de premie voor een hybride warmtepomp en de premie voor sturing van elektrische warmte) kunnen na 1 juli 2022 nog steeds bij Fluvius worden aangevraagd. De energiepremie van Fluvius voor een condensatieketel voor beschermde afnemers verdwijnt helemaal op 1 juli 2022. 

Het premieloket van de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen sluit ook op 1 juli 2022, behalve voor condensatieketels op gas voor eigenaar-bewoners met een laag inkomen en voor verhuurders via een sociaal verhuurkantoor. Tot en met 30 juni kan je de oude renovatiepremie nog aanvragen (eerste of tweede schijf van de aanvraagprocedure) volgens de huidige voorwaarden.  

Aanvragen op papier zullen niet meer aanvaard worden in Mijn VerbouwPremie. Wie nog een papieren aanvraag wil indienen, zal dit voor 1 juli 2022 moeten doen.

Oud systeem of wachten op nieuw systeem?

Wens je nog een premie aan te vragen aan de huidige voorwaarden bij Fluvius en/of de renovatiepremie, doe dit dan zo snel mogelijk, want na 30 juni 2022 is dit niet meer mogelijk. 

In veel gevallen kan het echter interessanter zijn om te wachten met een premieaanvraag op de opening van het nieuwe digitale aanvraagloket van Mijn VerbouwPremie op 1 oktober 2022. Zeker voor eigenaar-bewoners met een laag of gemiddeld inkomen, die momenteel in aanmerking komen voor de renovatiepremie, kan dit een hogere premie opleveren. 

Je hoeft niet te wachten met uitvoering van de werken om in aanmerking te komen voor Mijn VerbouwPremie. 

Check de simulator

Wie de weg kwijt is in alle premies en leningen, kan terecht op de simulator van Mijn VerbouwPremie. Die geeft aan welke voordelen je op basis van deze nieuwe voorwaarden kan krijgen. 

Geen dubbele premie voor dezelfde werken

Vroeg je voor 1 juli 2022 de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en/of een energiepremie aan bij Fluvius, dan kan je voor dezelfde werken Mijn VerbouwPremie niet meer aanvragen.

Indien je toch al een isolatie- of glaspremie bij Fluvius hebt aangevraagd voor 1 juli 2022, kan je binnen Mijn VerbouwPremie nog wel een premie aanvragen voor andere werken zoals een nieuw dak, nieuwe ramen of nieuwe gevelbekleding. 

Alle details en voorwaarden vind je op www.mijnverbouwpremie.be

(Bron: Vlaams Energie- en Klimaatagentschap)

CIB
Erkend CIB lid
De van toepassing zijnde corporatieve beroepsregels CIB vindt U onder www.cib.be.