Vlaamse sloop- en heropbouwpremie uitgebreid naar heel Vlaanderen

Er is dan toch enigszins positief nieuws voor wie in Vlaanderen binnenkort zijn woning gaat slopen en heropbouwen. De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie voor particulieren die een gebouw slopen en een volledige nieuwe woning herbouwen liep normaal gezien eind dit jaar af, maar wordt nu voor onbepaalde tijd verlengd en uitgebreid naar het hele Vlaamse grondgebied, laat Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) weten.


Er is dan toch enigszins positief nieuws voor wie in Vlaanderen binnenkort zijn woning gaat slopen en heropbouwen. De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie voor particulieren die een gebouw slopen en een volledige nieuwe woning herbouwen liep normaal gezien eind dit jaar af, maar wordt nu voor onbepaalde tijd verlengd en uitgebreid naar het hele Vlaamse grondgebied, laat Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) weten. Dat is het gevolg van de beslissing van de federale overheid om het verlaagde btw-tarief van 6 procent bij sloop en heropbouw zowel in de stedelijke gebieden als daarbuiten te verlengen voor particulieren. “Dat maakt dat de Vlaamse premie – die voordien alleen van toepassing was buiten de stedelijke gebieden – voortaan aangevraagd kan worden in heel Vlaanderen.”


Voorwaarden

Het bedrag van de premie blijft onveranderd op 10.000 euro. Wel worden enkele voorwaarden toegevoegd om van de premie te kunnen genieten. Wie vanaf 2024 een vergunningsaanvraag voor sloop- en heropbouw indient en in aanmerking wil komen voor de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie, komt in aanmerking wanneer de nieuwe woning(en) of het(de) nieuwe appartement(en) niet langer zal aangesloten worden op het aardgasdistributienet. Dat was immers als maatregel voorzien in het geactualiseerde Vlaamse Energie- en Klimaatplan (VEKP) van afgelopen voorjaar.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Sloop en heropbouw van verouderde panden is vaak veel efficiënter om de energiefactuur drastisch te reduceren dan gedeeltelijke renovatie. Het behoud en uitbreiding van deze maatregel is eigenlijk de evidentie zelve en is een verdere stimulans om ons verouderd woningpark duurzaam te vernieuwen. Ook de bouwsector zal er wel bij varen”.